Kuidas hooldada villaseid, puuvillaseid ja siidist rõivaid?

Rõivaste hooldamisel on kindlasti vaja eelnevalt tutvuda toote etiketilt hooldamise juhistega.

Puuvillane kangas on hõlpsasti pestav. Plekid eemalduvad kergesti. Puuvillaseid rõivaid on soovitav pesta temperatuuril kuni 60 C ja triikida temperatuuril 150 C. Puuvillakiud talub kuumust hästi, kuid sageli on puuvillase kanga omaduste parandamiseks lisatud kanga valmistamisel puuvillale teisi kiudaineid. Hooldusrežiimi valikul tuleb arvestada juurdelisatud kiudainete omadustega ja kanga viimistlusega.

Villane kangas muutub kandmisel järk-järgult õhemaks. Villa kiud on tundlik kuumusele ja päikesevalgusele, leelistele ja pleegitajatele. Villaseid kangaid soovitatakse kuivpuhastada. Toote etiketilt tuleb vaadata kas seda eset võib pesta.

Villa pesemisel kasutatakse madalat vee temperatuuri. Pesumasinas pestakse villaseid riideid villa jaoks kohandatud pesuprogrammiga. Villaseid asju pole soovitav tugevasti hõõruda vaid tuleks õrnalt muljuda. Villane toode ei tohiks vette kauaks seisma jääda. Vees villa kiud paisub ja nõrgeneb.

Märga villast rõivaeset või kangast ei tohi väänata. Pestud villased riided kuivatatakse tasapinnaliselt, et nad välja ei veniks. Päikesepaistel kuivatades muutuvad villased kangad tuhmimaks ja kollasemaks.

Kui peale keemilist puhastust jätta villasd riided mõneks päevaks riidepuule rippuma, siis on need kauem kortsuvabad.

Äsja aurutatud villaseid rõivaid ei tohiks kohe selga panna.

Siidikangast riiete hooldus:

Siidi võib pesta käsitsi vajutades või villapesu programmiga pesumasinas leiges kuni 30°C vees. Mitte nühkida ja mitte väänata.

Siidi pesemiseks on vaja kasutada neutraalse pH-ga vedelaid pesuvahendid.

Kõik naturaalsed, ökoloogilised pesuvahendid ei pruugi automaatselt siidile sobida.

Leeliselised komponendid pesuvahendis hävitavad siidi, läige kaob ja siidikangas muutub rabedaks ja karedaks. Aluseline komponent pesuvahendites võib siidkiu täielikult lahustada.

Pesuloputusvahendid ja pehmendavad vahendid ei sobi siididele, isegi kui need on pH-neutraalsed.

Plekkide eemaldamiseks tuleb enne pesemist töödelda määrdunud koht sapiseebiga.

Rasva ja õli plekkide eemaldamiseks raputada küpsetuspulbrit plekile, siluda see kergelt kanga sisse ja lasta üks ööpäev toimida. Vältida pinna hõõrumist. Pesta tavaliselt.

Värvilised siidkangad tuleb pesta heledatest eraldi, sest värvilised kangad võivad eraldada värvi.

Pigistada õrnalt vesi välja ja lasta kuivada.

Peale pesemist tuleb niiske siidtoode vormida esialgsesse kujusse, mitte venitada toodet ja mitte kuivatada siidist toodet vales kujus.

Plekkide puudumisel piisab siidist kanga värskuse taastamiseks värskes õhus tuulutamisest. Vältida siidist esemete päikesevalguses hoidmist.

Siid uueneb öise õhu värskuses, mis võib eemaldada ka tugevad lõhnad. Kui siidist rõivas ei sisalda plekke ja ei ole määrdunud, piisab rõiva ööseks rippuma jätmisest.

Triikida siidi temperatuuril läbi õhukese puuvillase kanga.

Siidkangast triigitakse auruga, kuiv kuumus võib siidi kahjustada. Siid neelab ultraviolettkiirgust ja kaitseb siidist rõivaste kandjat. Ultraviolettkiirgus kahjustab siidi. Siid muutub hapraks.

Siidist esemeid säilitada puhtana pimedas kapis karbis või puuvillasest riidest kotikeses.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Shopping Cart
Scroll to Top